Wednesday 14 September 2011

Fouten werden gemaakt (maar niet door mij): Hoofdstuk 1

Een halve eeuw geleden, een jonge sociaal psycholoog genaamd Leon Festinger and twee vennoten geïnfiltreerd zijn in een groep mensen die geloofden dat de wereld zou eindigen op 21 december. Ze wilden weten wat er zou gebeuren aan de groep wanneer (ze hoopten!) de profetie mislukt. De groep leider wie de onderzoekers genaamd Marian Keech, beloofde dat de gelovigen zou worden opgepikt door een vliegende schotel en verhoogde veiligheid om middernacht op 20 december. Veel van haar aanhangers stoppen met hun banen, hun huizen weggegeven, en verspreid hun spaargeld, wachtend op het einde. Die geld nodig heeft in de ruimte? Anderen wachtten in angst of berusting in hun huizen. (Eigen man mevrouw Keech, een ongelovige, ging vroeg naar bed en sliep door de nacht als zijn vrouw en haar volgelingen bidden in de woonkamer.) Festinger maakte zijn eigen voorspelling: De gelovigen die niet had gemaakt een sterke betrokkenheid bij de profetie - die het einde van de wereld opgewacht door zelf thuis, in de hoop ze waren niet van plan om te sterven om middernacht - zou rustig verliezen hun geloof in Mevrouw Keech. Maar degenen die had weggegeven hun bezittingen en waren te wachten met de anderen voor het ruimteschip zou hun geloof in haar mystieke vermogens toenemen. In feite zou ze nu alles doen wat ze konden om anderen bij hen te voegen.
Om middernacht, met geen enkel teken van een ruimteschip in de tuin, de groep voelde zich een beetje zenuwachtig. Door 2 AM, werden ze krijgt serieus ongerust. Om 4:45 AM, mevrouw Keech had een nieuwe visie: De wereld had gespaard, zei ze, omwille van de indrukwekkende geloof van haar kleine band. En machtig is het woord van God, vertelde ze haar aanhangers, en door zijn woord hebt gij gered - voor uit de mond van de dood hebt gij zijn geleverd en op geen enkel moment is er zo'n een kracht los op de Aarde. Niet sinds de aanvang van de tijd op deze Aarde is er zo'n een kracht van goed en licht als nu overstromingen deze kamer.
De groep's humeur verschoven van wanhoop naar opwinding. Veel van de leden van de groep, die niet hadden de behoefte gevoeld om bekeren vóór 21 december begon het aanroepen van de druk op om het wonder rapport, en al snel waren ze uit op de straten, buttonholing voorbijgangers, proberen hen te bekeren. Mevrouw Keech voorspelling was mislukt, maar niet Leon Festinger's.

De motor die zelfrechtvaardiging stations, de energie die de noodzaak om onze acties en beslissingen te rechtvaardigen produceert - met name de verkeerde - is een onaangenaam gevoel dat Festinger cognitieve dissonantie genoemd. Cognitieve dissonantie is een toestand van spanning die zich voordoet wanneer een persoon twee cognities (ideeën, attitudes, overtuigingen, meningen) that zijn psychologisch onsamenhangend, zoals roken is een domme ding om te doen omdat het zou me vermoorden en ik rook twee zakjes per dag houdt . Dissonantie produceert mentale ongemak, variërend van lichte pangs tot diepe kwelling; mensen niet gemakkelijke rest totdat ze een manier vinden te verminderen. In dit voorbeeld de meest directe manier voor een roker om dissonantie verminderen is door stoppen. Maar als ze heeft geprobeerd te stoppen en heeft gefaald, nu moet ze dissonantie te verminderen door middel van overtuigend zichzelf dat roken niet is echt zo schadelijk is, of dat roken het risico waard, omdat het helpt ontspannen of haar verhindert haar van het verkrijgen van gewicht (en na alle, Obesitas is een gevaar voor de gezondheid, ook), en zo verder. Meeste rokers slagen om dissonantie te verminderen in vele dergelijke ingenieuze, indien self-begoochelende, manieren.
Dissonantie is verontrustend, omdat voor houden twee ideeën die met elkaar in tegenspraak is te flirten met absurditeit en, als Albert Camus waargenomen, wij mensen zijn wezens die hun leven doorbrengen proberen onszelf te overtuigen dat ons bestaan ​​niet absurd is. In het hart ervan, Festinger's theorie is over hoe mensen streven zinvol uit tegenstrijdige ideeën en lood levens die zijn, althans in hun eigen geest, consequente en zinvolle. De theorie geïnspireerd meer dan 3.000 experimenten die, samen genomen, hebben getransformeerd psychologen 'begrip van hoe de menselijke geest werkt. Cognitieve dissonantie heeft zelfs ontsnapt academische wereld en trad de populaire cultuur. De term is overal. De twee van ons hebben gehoord in TV nieuwsuitzendingen, politieke kolommen, tijdschriftartikelen, bumperstickers, zelfs op een soap. Alex Trebek gebruikte het op Jeopardy, Jon Stewart van The Daily Show, en president Bartlet op de West Wing. Hoewel de uitdrukking is gegooid veel rond, maar weinig mensen begrijpen de betekenis of genieten van de enorme motiverende kracht.
In 1956, een van ons (Elliot) kwamen aan de Stanford University als een afgestudeerde student in de psychologie. Festinger was aangekomen in datzelfde jaar als een jonge professor, en ze begon meteen samen te werken, het ontwerpen van experimenten om te testen en uit te breiden dissonantie theorie. Their thinking uitgedaagd vele ideeën het evangelie werden in de psychologie en bij het grote publiek, zoals volgens de behaviorist is dat mensen dingen te doen de eerste plaats voor de beloningen ze brengen, de econoom mening dat de mens in het algemeen rationele beslissingen te nemen, en de psychoanalyticus is van mening dat die agressief ontdoet zich van agressieve impulsen.
Bedenk hoe dissonantietheorie behaviorisme aangevochten. Op het moment waren de meeste wetenschappelijke psychologen ervan overtuigd dat mensen de acties worden beheerst door beloning en straf. Het is zeker waar dat als je een rat feed aan het eind van een doolhof, zal hij het doolhof sneller dan wanneer je hem niet diervoeders te leren, als u uw hond een koekje toen ze geeft je haar pootje, zal ze leren dat truc sneller dan wanneer u zitten rond hopend zal ze doen op haar eigen. Omgekeerd, als je je pup als je haar plassen op het tapijt te vangen te straffen, zal ze snel stoppen met te doen. Behavioristen voerde verder aan dat iets dat alleen maar was geassocieerd met beloning aantrekkelijker zal worden - uw pup leuk vinden als je, omdat je haar koekjes - en alles wat met pijn gepaard zou worden schadelijke en ongewenst.
Gedrags-wetten niet van toepassing op de mens te,, Natuurlijk, niemand zou verblijven in een saaie baan zonder salaris, en als je je peuter een cookie om hem te stoppen met een driftbui, heb je hem geleerd op een andere driftbui hebben wanneer hij wil een cookie. Maar, voor beter of slechter, de menselijke geest is complexer dan de hersenen van een rat of een puppy. Een hond kan verschijnen verslagen te hebben gevangen plassen op het tapijt, maar ze zal niet proberen te bedenken rechtvaardigingen voor haar wangedrag. Mensen denken, en omdat we denken, dissonantie theorie aangetoond dat ons gedrag de effecten van beloningen en straffen overstijgt en vaak in tegenspraak met hen.

No comments:

Post a Comment