Wednesday 14 September 2011

Fouten werden gemaakt (maar niet door ME): Ware Verhalen van valse herinneringen

Valse herinneringen kunnen we onszelf te vergeven en onze fouten te rechtvaardigen, maar soms een hoge prijs betaald: een onvermogen om verantwoordelijkheid voor ons leven te nemen. Een appreciatie van de verstoringen van het geheugen, een besef dat zelfs diep gevoelde herinneringen zou het verkeerd zijn, kan mensen aanmoedigen om hun herinneringen hebben meer licht, voor de zekerheid laten vallen dat hun herinneringen altijd accuraat, en te laten gaan van de aansprekende impuls te gebruiken het verleden om problemen van de huidige rechtvaardigen. Als we voorzichtig zijn met wat we wensen, omdat het kan uitkomen, moeten we ook voorzichtig met welke herinneringen die we kiezen om ons leven te rechtvaardigen, omdat we dan moeten leven door hen.
Zeker een van de meest krachtige verhalen die veel mensen willen leven volgens het slachtoffer verhaal. Niemand heeft eigenlijk is ontvoerd door buitenaardse wezens (hoewel experiencers hierdoor sterk ruzie met ons), maar miljoenen hebben overleefd wreedheden als kinderen: verwaarlozing, seksueel misbruik, ouderlijke alcoholisme, geweld, verwaarlozing, de verschrikkingen van de oorlog. Veel mensen hebben naar voren komen om hun verhaal: hoe ze omgingen, hoe ze doorstaan, wat ze geleerd, hoe ze verder gegaan. Verhalen van trauma en transcendentie zijn inspirerende voorbeelden van een veerkracht.
Juist omdat deze rekeningen worden zo emotioneel krachtig dat duizenden mensen zijn opgesteld om me te bouwen, ook versies van hen. Een paar hebben beweerd dat overlevenden van de Holocaust; duizenden zijn beweerde te zijn overlevenden van ontvoeringen door buitenaardse wezens, en tienduizenden beweerde te zijn overlevenden van incest en andere seksuele trauma's die naar verluidt werden verdrongen uit het geheugen tot zijn indiensttreding therapie in de volwassenheid. Waarom zouden mensen beweren te herinneren dat ze schokkende ervaringen te lijden als ze niet had, in het bijzonder wanneer dat geloof kloven gezinsverband of met vrienden veroorzaakt? Door de verstoring van hun herinneringen, kunnen deze mensen wat ze willen krijgen door een herziening van wat ze hadden, en wat ze willen is hun beurt hun huidige leven, ongeacht hoe somber of alledaagse, in een schitterende overwinning op tegenslag. Herinneringen aan misbruik van hen ook helpen oplossen van de dissonantie tussen Ik ben een slimme, staat persoon en Mijn leven is zeker een puinhoop nu met een verklaring dat ze een goed gevoel en verwijdert verantwoordelijkheid: Het is niet mijn schuld mijn leven is een puinhoop. Kijk naar de vreselijke dingen die ze met me deden. Ellen Bas en Laura Davis maakte deze redenering expliciet in de moed om te genezen. Ze vertellen lezers die hebben geen herinnering aan de kindertijd seksueel misbruik dat wanneer u voor het eerst herinner je misbruik of de ontvangst ervan effecten, kunt u enorme opluchting te voelen. Tot slot is er een reden voor uw problemen. Er iemand is, en iets te verwijten.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de meeste mensen die valse herinneringen van vroege lijden, gemaakt als degenen die denken dat ze werden ontvoerd door buitenaardse wezens, naar grote lengten te rechtvaardigen en het behoud van hun nieuwe uitleg. Overweeg het verhaal van een jonge vrouw genaamd Holly Ramona, die na een jaar op de universiteit, in therapie ging voor de behandeling van depressie en boulimia. De therapeut vertelde haar dat deze gemeenschappelijke problemen gewoonlijk waren de symptomen van seksueel misbruik van kinderen, die Holly ontkende ooit gebeurd met haar. Maar na verloop van tijd, op aandringen van de therapeut en vervolgens in de handen van een psychiater Wie heeft natrium amytal (in de volksmond en ten onrechte genoemd waarheid serum), Holly kwam om te onthouden dat tussen de leeftijd van vijf en zestien had ze herhaaldelijk verkracht door haar vader, die zelfs dwong haar om seks te hebben met de familie hond. verontwaardigd vader Holly's zowel therapeuten vervolgd voor wanpraktijken, voor het implanteren of versterken van valse herinneringen die [hij] had haar mishandeld als kind. Overeengekomen de jury, de vader vrij te pleiten en het vinden van de therapeuten schuldig.
Deze uitspraak zet Holly in een toestand van dissonantie, dat kon ze op te lossen in een van twee manieren: Ze kon de uitspraak te aanvaarden, te beseffen dat haar herinneringen vals waren, smeken haar vader om vergeving, en proberen om de familie die uit elkaar waren gescheurd over te verzoenen haar beschuldigingen. Of ze kon afwijzen het vonnis als een karikatuur van rechtvaardigheid, meer dan ooit van overtuigd dat haar vader haar had misbruikt, en de vernieuwing van haar inzet voor de hersteld-herinnering-therapie. Veruit de laatste was des te gemakkelijker keuze vanwege haar behoefte om de schade die ze hadden veroorzaakt vader en de rest van haar familie te rechtvaardigen. Veranderen haar gedachten nu zou zijn geweest als het draaien van een stoomschip rond in een smalle rivier - niet veel ruimte om te manoeuvreren en gevaren in elke richting; veel makkelijker om de koers te blijven. Inderdaad, Holly Ramona niet alleen fel afgewezen het vonnis, ze versterkt dat besluit door te gaan naar graduate school naar een psychotherapeut te worden. Het laatste wat we hoorden, was ze een aantal van haar eigen klanten bemoedigend om herinneringen aan hun kindertijd seksueel misbruik terug te vorderen.
Toch iedere keer in een tijd dat iemand naar voren stapt om te spreken voor de waarheid, zelfs wanneer de waarheid in de weg van een goede, zelfrechtvaardigende verhaal. Het is niet makkelijk, want dat betekent het nemen van een frisse, sceptische blik op de troostende herinnering die we hebben geleefd, een grondig onderzoek van alle kanten voor haar plausibiliteit, en, ongeacht hoe groot de daaruit voortvloeiende dissonantie, los te laten. Voor haar hele volwassen leven, bijvoorbeeld, had schrijfster Mary Karr koesterde de herinnering aan hoe, als een onschuldig tiener, ze was achtergelaten door haar vader. Dat het geheugen liet haar te voelen als een heldhaftige overlevende van verwaarlozing van haar vader. Maar toen ze ging zitten om haar memoires te schrijven, ze geconfronteerd met de realisatie dat het verhaal niet kon waar is geweest.

Auteurs:; Carol Tavris is een sociaal psycholoog, docent en schrijver wiens boeken zijn woede en de Mismeasure van de vrouw. Ze heeft geschreven over psychologische onderwerpen voor de Los Angeles Times, de New York Times, Scientific American, en vele andere publicaties. Ze is een Fellow van de American Psychological Association en de Association for Psychological Science, en een lid van de redactieraad van Psychological Science in het Algemeen Belang. Ze woont in Los Angeles.
Elliot Aronson is een van de meest vooraanstaande sociaal psychologen ter wereld. Zijn boeken zijn de sociale dier en de Jigsaw Classroom. Gekozen door zijn collega's als een van de 100 meest invloedrijke psychologen van de twintigste eeuw, werd hij gekozen in de Amerikaanse Academie van Kunsten en Wetenschappen en is de enige psycholoog te hebben won alle drie hoofdprijzen de American Psychological Association's - voor het schrijven, onderwijs en onderzoek. Hij woont in Santa Cruz, Californië.

No comments:

Post a Comment