Saturday 19 November 2011

Native American Culture

Veel van de culturele gewoontes en diversiteit van onze wereld is snel aan het verdwijnen. In Zuid-Amerika, niet alleen de inheemse tradities en gewoonten in gevaar te verdwijnen geheel, maar sommige van de indianen zijn ook in met uitsterven bedreigd. De Yanomamo is een populaire indianenstam die snel veel van zijn stamleden losing vanwege de destructieve krachten van de westerse wereld. Veel van de stammen 'leden, tradities en cultuur zijn verloren door de letterlijke assimilatie van deze mensen als slaven door de Zuid-Amerikaanse gouddelvers.
Maar, de Yanomamo is slechts het topje van een ijsberg. Er zijn vele honderden minder bekende stammen die nog steeds moeite om cultureel en zo letterlijk overleven. Een geval zou ik er graag op wijzen is de Assurini stam die is een groep die in de Amazone bossen van Brazilië. Dit volk is ook bekend om zijn fraai aardewerk werk, en zijn nummers zijn momenteel sterk uitgedund tot slechts 57 leden. De meeste van deze inheemse Amerikaanse stammen hebben hun eigen taal, die altijd zijn te vinden in een gesproken vorm en zeer zelden in de schriftelijke vorm. Als de Native American cultuur en kunst is niet geregistreerd en beschermd, zal het binnenkort voorgoed verdwijnen.
Veel symbolen die we vandaag de dag kennen en hebben vanzelfsprekend daadwerkelijk werden geïnitieerd door de Native Americans. De totempaal, wigwam, mocassins en de vredespijp zijn een paar populaire voorbeelden, maar elk van deze symbolen werden oorspronkelijk kleine stukjes van een veel groter beeld dat eens een tijd samen weefde het tapijt van de Native American manier van leven.
Alles uit de inheemse dieren en planten om de behuizing en het weer allemaal weer een zeer sterke deel van de Native American cultuur. De dieren werden geacht gedistilleerde dranken en werden vereerd, en ook al waren ze opgejaagd en gedood, de huiden werden gebruikt voor drums en voor kleding doeleinden, zouden hun vlees nooit verspild, en hun geesten zouden altijd leven in de hoofden van de stamleden. Planten werden gekweekt en vervolgens geoogst, en vervolgens gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals kleurstoffen. De zon en de regen werden beschouwd als krachtige Goden, zinspelen op de verandering in de seizoenen. Ze geloofden dat in het hele universum er slechts een Grote Geest of een spirituele kracht die de bron is voor alle levende dingen bestaat. Grote Geest niet wordt afgeschilderd als een man in de lucht, maar wordt geacht vormloos en bestaat in het universum. En de zon op zijn beurt werd beschouwd als de ultieme manifestatie van de macht van deze Grote Geest.
Totempalen waren een zeer belangrijk onderdeel van de Native American cultuur. Ze geloofden dat elke stam lid (of individu op dat) bezat in hem (of haar) de geest van een bepaald dier, en dat deze geest zou dan worden weer opgenomen door de betrokken dier na zijn dood. De totempaal was een lange, houten paal achtige structuur met houtsnijwerk van verschillende dieren op, ieder dier die een familielid van een stam lid die is overleden.
Deze dagen, dan vind u waarschijnlijk droomvangers opknoping van rearview spiegels van auto's, maar heel weinig mensen echt weten over hun betekenis. De droomvanger theorie is gebaseerd op een legende die verteld werd door de Lakota-stam. Het symboliseert alle goede dingen en het leven en vasthouden van hen, terwijl de gaten fungeren als filters voor het filteren van al het slechte gevoelens en gedachten. Rooksignalen zijn een ander zeer interessant aspect van hun cultuur. Rooksignalen werden gebruikt door elke stam lid naar een andere te communiceren over een lange afstand en zijn tot de datum symbolen van de trotse erfenis van de indianen. Nu je vrijwel alles weten wat er te weten valt over de Native American symbolen, laat doorstromen naar de andere aspecten van hun cultuur.
Muzikale expressie; Zingen is natuurlijk de meest dominante vorm van muzikale expressie in alle culturen over de hele wereld, en dit is ook het geval met de Native Americans. Zingen in combinatie met instrumentale muziek die vooral dienden als een soort ritmische begeleiding speelde een grote rol in de Indiaanse cultuur. Native American love songs zijn nog steeds gespeeld op de fluit. De gebruikte instrumenten waren de belangrijkste drums, ratels, fluitjes en fluiten.
Muziekstijl veranderde echter van plaats tot plaats en van regio tot regio. Zo werd de muziek in Californië, geproduceerd door een ontspannen keel terwijl dat in de Great Plains was gespannen, krachtig en pulserende.
Native American Art, Net als muziek was een zeer belangrijk onderdeel van de Native American cultuur, kunst hield ook een zeer bijzondere plaats in het leven van deze mensen. Kunst is gebruikt als een vorm van meningsuiting door de Native Americans voor honderden en honderden jaren. Meeste kunst vormen werden geschapen als een symbool van iets, als een beer, de adelaar, walrussen of zelfs mensen.
De gebruikte materialen varieerden van rotsen en klei op doek, stof en veren. Mandenvlechten was ook een zeer populaire vorm van expressie die vele doeleinden opgediend. Maïsvliezen en riet waren met elkaar verweven tot ingewikkelde manden vormen. Het materiaal zou dan worden geverfd om kleurrijke tribale patronen te maken, wat resulteert in de creatie van een prachtig kunstwerk dat was ook erg nuttig als het zou worden gebruikt om groente en fruit transport.
Deken weven was erg gebruikelijk onder de Native Americans. De vrouwen zou besteden uren op eind weven van deze discussies samen om ongelofelijk mooie dekens van verschillende modellen en patronen te maken. De Navajo-stam in het bijzonder is zeer beroemd om zijn handgeweven dekens.
In de koudere gebieden, Native Americans plichtsgetrouw genoten van het maken kunst om hulde te brengen aan hun dierlijke vrienden. Walrussen waren uitgehouwen walvissen tanden en beren en arenden waren gemaakt van steen. Beelden en hangers werden gemaakt om het respect dat deze stammen hadden voor hun dieren te symboliseren. Wapens en instrumenten werden ook beschouwd als een vorm van kunst, omdat deze instrumenten werden gemaakt met evenveel zorg en geduld als de andere vormen van kunst.

No comments:

Post a Comment